Fiat CNG - garage lambrechts

visitor counter


teller vanaf 2019 DeKern
Ga naar de inhoud

Fiat CNG


FIAT NATURAL POWER: DE INTELLIGENTE KEUZE


Fiat "Natural Power" is het meest complete gamma voertuigen dat op aardgas functioneert en in België en in het Groothertogdom Luxemburg.

Fiat is de absolute nummer 1 in Europa op het gebied van voertuigen op aardgas. Het eerste voertuig uitgerust met CNG dat op grote schaal werd gecommercialiseerd was de FIAT MAREA in 1997.

De voertuigen op CNG worden in de fabriek voorzien van een aardagasreservoir dat aan de onderzijde van de wagen wordt geplaatst, waardoor de opbergruimte zo groot mogelijk blijft.

De voertuigen op CNG worden in de fabriek voorzien van een aardagasreservoir dat aan de onderzijde van de wagen wordt geplaatst, waardoor de opbergruimte zo groot mogelijk blijft.

Alle FIAT-voertuigen op CNG zijn op Europees niveau gehomologeerd.


CNG DE SCHOONSTE BRANDSTOF VAN HET MOMENTCNG (Compressed Natural Gas) is een brandstof die wordt geproduceerd door aardgas te comprimeren. In tegenstelling tot diesel en benzine heeft CNG bijna geen CO2-uitstoot, fijn stof, of andere schadelijke stoffen zoals zoals benzeen, roet of stikstofdioxide. CNG is ecologischer, goedkoper en veroozaakt minder schade aan de motor dan andere fossiele brandstoffen. Het kent een groeiende interesse op mondiaal niveau en is eveneens beschikbaar in België.>


VOORDELEN


- CNG is op dit moment de goedkoopste brandstof op de markt. Het is 20% to 30% goedkoper dan diesel.
- CNG stoot 12% minder CO2 uit dan benzine en 27% minder dan diesel. De uitstoot van fijn stof is 95% kleiner dan bij klassieke brandstoffen.
- De kracht en snelheid van de motoren zijn identiek aan die van benzinemotoren. Auto's met natuurlijk gas zijn 50% tot 70% minder luidruchtig dan auto's met diesel.
- CNG lijdt tot minder slijtage dankzij een betere verbranding. Aardgasmotoren gaan langer mee dan benzine- of dieselmotoren.
- CNG is veiliger dan LPG, benzine en diesel. Het brandpunt van CNG bedraagt 580°C, dat van benzine 220°C. In geval van een lek verdwijnt CNG snel in de lucht. Dit voorkomt elk gevaar van explosies. CNG auto's worden toegestaan in parkeergarages.
- CNG bijtanken is even eenvoudig als met conventionele brandstoffen. De tanktijd neemt slechts enkele minuten in beslag. Aardgas is proper en droog. Het ondergrondse netwerk van stadsgas verzekert de levering van gas aan alle tankstations.
- CNG-motoren kunnen eveneens werken op biogas. Ze worden dan vrijwel CO2-neutraal.
Fiat auto's met CNG-motoren slagen op schitterende wijze op alle Euro NCAP-tests.


CNG wordt opgeslagen in een aparte gastank die tijdens de productie wordt ingebouwd in de bodemplaat van de wagen.

Hierdoor is er geen enkele installatie nodig en is er geen verlies aan ruimte. Fiat-voertuigen op CNG hebben naast de gascilinders ook een tank voor benzine. Is de aardgastank leeg, dan schakelt de auto tijdens het rijden automatisch over op benzine. Zo kan de totale autonomie oplopen tot ruim 1.000 kilometer. Fiat is reeds 15 jaar de wereldwijde leider in het domein van voertuigen uitgerust met hybride CNG/Benzinemotoren.


Terug naar de inhoud